• 6722213187_f84c4cca76
  • another-smithsonian-winner-some-upcoming-appearances-and-a-new-photo-of-rockefeller-center_4
  • black-towers_4
  • dundas-square_4
  • embarcadero-four_4
  • spotted_4

Klasyczna i nowoczesna porcelana gastronomiczna

talerzPierwszą w Europie technikę wyrobu porcelany na masową skalę udało się zastosować Niemcom. Ich rodzinne firmy do dnia dzisiejszego kultywują tradycję i produkują piękne porcelanowe wyroby, które niegdyś traktowane były jak małe dzieła sztuki i zdobiły stoły najznakomitszych gości i najwykwintniejszych przyjęć. Porcelana gastronomiczna także współcześnie uznawana jest za element wyposażenia restauracji czy kawiarni, bez których trudno wyobrazić sobie odpowiednią oprawę serwowanego menu. Najbardziej znane niemieckie firmy, produkujące elegancką i doskonałą jakościowo porcelanę to przede wszystkim Zellerfeld, Goabel oraz Rosenthal. Wiadomo oczywiście, że jak w każdym przypadku jakość ma swoją cenę, dlatego też zakup towaru największych marek pociąga za sobą spore koszty.

 Restauratorzy wiedzą jednak, że jeżeli chodzi o powodzenie ich biznesu, cena nie gra roli, a tego typu zakup jest długodystansowym przedsięwzięciem, więc nabycie zastawy stołowej traktowany jest jak inwestycja, która w przyszłości przyniesie niemałe korzyści. Czasami raz kupiony produkt o doskonałej trwałości i odporności na trudne warunki panujące w kuchni takie jak wysoka temperatura, wilgoć i regularne mycie czy dezynfekowanie, może służyć lokalowi latami, w przeciwieństwie do wyrobów niskiej jakości, który docelowo trzeba będzie wymieniać nawet kilka razy w ciągu paru lat. Oczywiście kupując porcelanę na potrzeby swojej gastronomii można liczyć na zniżki, które są przewidziane przez producentów największych marek. Dodatkowo uruchamiają oni takie usługi, jak tworzenie zastawy stołowej na zamówienie, dlatego też porcelana może być dostosowana do wnętrza lokalu czy oczekiwań właściciela niemal w perfekcyjny sposób. Eleganckie miejsca z pewnością będą bardziej zainteresowane klasycznymi zestawami, ozdobionymi ewentualnie subtelnymi ornamentami w kolorze złota lub srebra, z kolei miejsca nowoczesne, mające przyciągać wzrok klientów ciekawymi wzorami czy rozwiązaniami architektonicznymi znajdą swoje odzwierciedlenie w naczyniach o przeróżnych kształtach, kolorach oraz dekoracyjnych wzorach. Prostokątne talerze i kubki, które od jakiegoś czasu stają się dominującym wzorem także w prywatnych domach, nadają wnętrzu minimalistyczny charakter i mogą być doskonałym elementem tonującym, kiedy we wnętrzu lokalu dzieje się szczególnie dużo.

Najbardziej praktyczne i łatwe w utrzymaniu są jednak ciągle okrągłe talerze i to one królują wśród największej ilości zamówień profesjonalnych restauracji czy kawiarni. Prostokątne półmiski sprawdzają się z kolei na stole bufetowym i dodatkowo pozwalają zaoszczędzić wiele miejsca i prezentować drobne przekąski. Każdy, kto prowadzi jakikolwiek lokal gastronomiczny, bez względu na to czy mamy na myśli dużą restaurację czy małą kawiarenkę, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne są poszczególne elementy wyposażenia, takie jak chociażby porcelana gastronomiczna. Żeby dopełniała całości i stanowiła wisienkę na torcie całego przedsięwzięcia powinna być doskonale dopasowana do wystroju wnętrza danego lokalu oraz charakteru uroczystości, podczas której ma się pojawić na stole. Ze względu na to, że każde tego typu wydarzenie, miejsce oraz danie utrzymane jest w jakiejś stylistyce, oprawa wizualna nie powinna „gryźć” się z całością. Wśród najważniejszych detali, o których nie powinno się zapominać, są zarówno kryształowe szkła o przeróżnych formach, kolorach oraz ornamentach, sztućce oraz porcelana gastronomiczna. Aby dobrze wypełniała swoje zadanie i służyła w lokalu przez wiele lat, warto zwrócić uwagę na jej jakość, kształt oraz kolorystykę.

porcelanaŁatwo bowiem zauważyć, że czasami opakowanie jest atrakcyjniejsze od samej zawartości, podobnie odbywa się to w miejscach publicznych. Najpopularniejszą i najczęściej stosowaną jest biała porcelana gastronomiczna, która jest na tyle uniwersalna i elegancka, że sprawdza się niemal w każdej sytuacji. W zależności od dodatków towarzyszących może zmienić swoją powierzchowność – od uroczystej po pogodną, dlatego też nie ma potrzeby stosowania metod zachowawczych. Ryzyko – jak w wielu sytuacjach, może okazać się trafnym posunięciem, dlatego odważne zestawienia, nierzadko kontrastujące, mogą uatrakcyjnić dekorację stołu. Biała porcelana gastronomiczna w otoczeniu intensywnie czerwonych sztućców czy serwet może nie tylko pięknie wyróżniać się z tła, ale i dopełnić eleganckiej otoczki. Ze względu na to, że biel sprawdza się w każdej sytuacji, wielu właścicieli restauracji rzadko kiedy decyduje się na zakup kilku różnych serwisów, woląc zainwestować w jeden lub dwa, za to wykonane w sposób porządny. Dodatkowym plusem takiego posunięcia jest także to, że każda ewentualna zmiana wystroju lub większe remonty nie mają wpływu na zakupione naczynia. Biała porcelana będzie się doskonale prezentować zarówno w miejscu utrzymanym w stylu nowoczesnym, jak i tradycyjnym czy eleganckim.

Podobnie ma się to w odniesieniu do samego menu – potraw głównych oraz przekąsek, ponieważ biel harmonizuje doskonale zarówno z wykwintnym menu, jak i współczesnymi, eksperymentalnymi daniami. Tradycja i nowoczesność mogą iść w parze, dlatego to, co nieprzemijalne znakomicie sprawdza się w połączeniu z tym, co świeże i nowe. Nowoczesna porcelana gastronomiczna występuje najczęściej w kolorze białym, jednak wiele firm zaczęło wypuszczać na szeroki rynek swoją propozycję utrzymaną w ciemnej tonacji. Czarne talerze czy półmiski mogą być nie tylko ciekawym rozwiązaniem uatrakcyjniającym lokal, ale i skutecznym przełamaniem tradycyjnego podejścia do produkcji zastawy stołowej oraz całego wyposażenia przeznaczonego do umieszczania go w lokalach gastronomicznych. Oczywiście każdy, kto miał w domu czarne meble zdaje sobie sprawę, że ich utrzymanie w wizualnym porządku jest niezwykle trudnym przedsięwzięciem. To samo ma miejsce w odniesieniu do czarnej zastawy. Po pierwsze nie pasuje do każdego wnętrza, a po drugie może okazać się niepraktyczna, ponieważ tego typu talerze, półmiski oraz kubki wymagają polerowania po myciu. W przeciwnym razie na ich powierzchni mogą tworzyć się smugi oraz ślady po opuszkach palców, niosących potrawy do stolików, kelnerów.

Powiązane artykuły

Wybrany artykuł

Biuro tłumaczeń – innowacyjność i profesjonalizm

Współczesny świat wiele nam umożliwia znosząc różnorodne bariery. Coraz więcej podróżujemy, a dzięki temu nawiązujemy zagraniczne kontakty. Umożliwia nam to również Internet i inne nowe technologie. Liczne kontakty biznesowe lub czysto prywatne nikogo już nie dziwią. Jednak nierzadko mamy problem z komunikacją. Często barierą nie do przekroczenia okazuje się bowiem obcy język. W takich przypadkach warto skorzystać z profesjonalnej pomocy, jaką świadczą biura tłumaczeń. Warto najpierw zapoznać się z ofertą oraz cennikiem biura, a następnie porównać je z innymi.